Település:
Budapest, 7. kerület

Létrehozva:
2022-06-08 15:28:45


Budapest VII. kerület - Történelmi emlékek


A kortárs hangulatú épületektől a modern közösségi életig minden korosztály megtalálja azokat a kikapcsolódási lehetőségeket, melyeknek köszönhetően Budapest ezen kerülete az egyik legnagyobb turisztikai csomóponttá vált napjainkra.

Az Erzsébetváros néven ismert VII. kerület zsidó történelmi emlékekben gazdag, kortárs hangulatú, sokszínű negyed. A hajdanvolt zsidó gettó részét képező városrészben ma is sok kóser bolt található, és itt áll a mór stílusban épült Dohány utcai zsinagóga. Az utcák mentén egyszerű éttermek és kifőzdék várják a vendégeket a különleges dizájnerüzletek és street art-alkotások mellett. A Szimpla Kert és a hasonló, ütött-kopott régi épületekben működő, úgynevezett romkocsmák felkapottak a helyi trendi közösség körében.

Ha Budapesten sétára megyünk, ezeket a látnivalókat mindenképpen be kell iktatni szabadidős programunkba:

Sokan, sok szépet tudnak mutatni és mutatnak is Budapesten, állítjuk, az egyik legizgalmasabb helyek egyike mégis Erzsébetváros.

Kétségtelen, tó nincs és zöldfelület is alig, mégis színes, ellentmondásosan izgalmas, vibráló és élettel teli ez a kerület. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a mai körút helyén csónakokkal közlekedjünk. Több, mint húsz éve kutatjuk titkait, járjuk a levéltárakat, beszélgetünk a régóta itt lakókkal, hogy megmutathassuk mindazt, amitől egy városrész izgalmas, színes és váratlan.

Mi minden van itt, mi mindent lehet látni. Mit nem?

  1. A legtöbb budapesti soha életében nem látta belülről Európa legnagyobb zsinagógáját, pedig a miénk.
  2. Itt van a „legnagyobb, a legmonumentálisabb” köztéri szobor, de ha nem mutatjuk meg, nem fogja észrevenni.
  3. Szereti a Túró Rudit? Ki ne szeretné! Elmeséljük ki, mikor, hogyan és hol találta fel!
  4. Az egész országban csupán egyetlen mikve működik, természetesen az is Erzsébetvárosban. Kiváncsi volna rá?
  5. Még ma is él a kifejezés: gettó, de hogy pontosan milyen volt az élet abban a 45 napban, azt mi mutatjuk meg.
  6. Megmutatjuk, hol és ki elől menekült Bruce Willis, Brad Pitt vagy éppen Kate Beckinsale.
  7. Ha kissé lassítani szeretne, abban is tudunk segíteni, hiszen Erzsébetvárosban van a főváros egyik legszebb, burjánzóan zöld udvara, telis-tele szobrokkal.
  8. Ha elmélyülésre alkalmas oázisra vadászik megmutatjuk azt a további két helyet, ami alkalmas a társas magányra.
  9. Végül az is kiderül, hogyan kerül Erzsébetvárosba egy olyan páratlan múzeum, amit az amerikaiak, a németek és a japánok ismernek, a magyarok azonban még sohasem hallottak róla.

Mi azonban meg tudjuk mutatni!

Velünk úgy tud itthon sétálni, mintha külföldön volna, hiszen olyan szegleteket, udvarokat, kerteket mutatunk, hogy rögvest a telefonja után nyúl, hogy lefényképezhesse. És nem Prágában, itt Erzsébetvárosban.

Lassítson, vagy gyorsítson, sétáljon vagy andalogjon, megmutatjuk mikor kell felfelé, oldalra vagy lefelé néznie, s mindezt úgy, hogy akár le is maradhat, mert mindent fog hallani, miközben saját mobiltelefonján látja azokat a plussz dolgokat, amit még mutatni szeretnénk. Mi megmutatjuk, amit egészen biztosan nem látott még Budapesten!

Ismerjék meg az eklektikus Erzsébetvárost, és érezzék magukat úgy, mintha külföldön járnának, hiszen megannyi nevezetes és történelmi épülettel, a hozzájuk tartozó történelemmel ismerkedhetnek meg.

Hogy ne lenne a közelben zöldövezet, azt vitatom, ugyanis nem messzire található a Városliget, mely ugyan a XIV. kerülethez tartozik, de akár sétával is könnyedén megközelíthető a VII. kerületből:

A Városliget Budapest egyik városrésze, egyben a második legnagyobb közparkja, a XIV. kerületben. Időrendben a világ egyik első közparkja. Területe definíciótól függően 100–120 hektár. Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll. A Városligetet tavaly, azaz 2021-ben rekonstruálták, melynek köszönhetően modernebb játszóteret, gyönyörű növénykerteket adtak át, emellett pedig megnyílt a Magyar Zene Háza, a Liget Budapest Látogatóközpont, valamint a Néprajzi Múzeum is várja szeretettel látogatóit modern, új épületében.

A Néprajzi Múzeum történetéről a következő cikkben bővebben írunk:)

Kívánunk nagyon kellemes barangolást Erzsébetvárosban mind az itthonikanak, mind a külföldi túristáknak, illetve külföldről hazatért honfitársainknak egyaránt!

Forrás:

wikipédia

Google

ligetbudapest

Képek: google
 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »